Behandeling van urticaria

Als u langsgaat bij uw huisarts omdat u last heeft van galbulten en/of zwellingen, zal de huisarts proberen uit te zoeken of u een vorm van urticaria heeft. Dit gebeurt vooral door middel van een gerichte vragenlijst en bloed- en urineonderzoek. Daarnaast worden er soms huidtesten en provocatietesten (om te kijken of bijvoorbeeld een bepaald genees- of voedingsmiddel de klachten veroorzaakt) uitgevoerd.

Zo plotseling als de klachten vaak zijn begonnen, zo snel kunnen ze ook weer verdwijnen. Het is echter onduidelijk wanneer dat gebeurt. Bij sommige mensen verdwijnen de klachten al na een paar weken, terwijl dat bij anderen maanden maar ook jaren kan duren.

Oorzaak vermijden

Als er een duidelijke oorzaak wordt gevonden voor uw klachten dan dient u deze uiteraard zoveel mogelijk te vermijden. Wordt uw urticaria veroorzaakt door een bepaald medicijn dan zal de behandelend arts uitleggen hoe u hier het beste mee kunt omgaan. De behandelend arts zal u een folder meegeven met extra informatie. Daarnaast is het belangrijk uw andere artsen en apotheek hiervan op de hoogte te brengen.

Als wordt vastgesteld dat bepaalde externe prikkels de klachten verergeren dan kunt u deze eveneens het beste vermijden. Als de oorzaak van urticaria bijvoorbeeld alcohol, stress, warmte of druk is, dan kunt u de aandoening goed tegengaan door u gedrag aan de nieuwe situatie aan te passen. Bij koude-urticaria is het verstandig om uzelf goed tegen kou te kleden en niet in koud water te zwemmen. Het lichaam komt dan via een groot oppervlak in aanraking met kou, hetgeen zoveel histamine kan laten vrijkomen dat u in een shock kunt raken.

Klachten voorkomen

Bij een groot deel van de patiënten met acute urticaria (50-70%) en een nog groter deel van de patiënten met chronische urticaria wordt er geen duidelijke oorzaak van de aandoening gevonden. Sommige klachten kunnen goed behandeld en voorkomen worden met de jeuk- en zwellingdempende middelen (antihistaminica) die de huisarts voorschrijft, echter geldt dit niet voor iedereen. Bij chronische urticaria is er vaak een hogere dosering antihistaminica nodig. Deze middelen kunt u het beste een aantal maanden achter elkaar gebruiken, ook als u geen klachten meer heeft. Ze onderdrukken namelijk niet alleen de reactie die de klachten veroorzaakt, maar kunnen deze ook voor een groot deel voorkomen. Uw arts zal u, afhankelijk van het effect van de middelen, adviseren om ze geleidelijk af te bouwen of juist voor een langere periode te blijven gebruiken.