Controle over uw klachten

Met de huidige middelen kan chronische urticaria voor veel patiënten goed worden behandeld. Het is belangrijk dat u samen met uw behandelend arts bespreekt wat de voor u best mogelijke behandeling is. Streven daarbij is om de klachten volledig onder controle te krijgen.

De afgelopen jaren zijn er verschillende instrumenten ontwikkeld die de ziekteactiviteit en kwaliteit van leven kunnen meten. Wanneer beide al vóór aanvang van de behandeling worden gemeten kan men goed zien hoe effectief de behandeling is en hoe deze verloopt. Dit geeft u en de behandelend arts goed inzicht in hoe actief de ziekte is.

Patiënten met chronische urticaria kunnen de ziekteactiviteit bepalen via de Urticaria Activiteit Score (UAS). Deze score wordt door uzelf bepaald. U geeft elke dag een cijfer (tussen de 0 en de 3) voor de ernst van de galbulten en een cijfer (ook 0-3) voor de ernst van de jeuk. Deze scores kunt u op papier en online (via een app) gedurende 7 dagen bijhouden en leveren zo een totaalscore op: UAS7.

Recent is er ook een instrument ontwikkeld om na te gaan of de chronische urticaria voldoende onder controle is. Dit instrument heet de Urticaria Controle Test. Aan de hand van vier eenvoudige vragen kan worden bepaald of de ziekte al dan niet onder controle is. Dit geeft u en de behandelend arts informatie voor de verdere behandeling. Deze vragenlijst is in het Engels beschikbaar, klik hier.