Hoe om te gaan met chronische urticaria?

Met behulp van onderstaande tips kunt u wellicht meer controle krijgen over uw leven met chronische urticaria:

Leg urticaria goed uit

Mensen reageren vaak negatief op huidaandoeningen uit onbegrip of angst dat het misschien besmettelijk is. Door open en duidelijk te zijn, en rustig uit te leggen wat chronische urticaria betekent, kunt u meer begrip kweken voor uw aandoening.

Draag kleren/make-up waarbij u zich prettig voelt

Zo kunt u beter ontspannen. Denk er bovendien aan dat u koele kleren draagt als u merkt dat de galbulten erger worden bij warmte. Iedereen wil lekker in zijn vel zitten en zelfverzekerd zijn, dat betekent niet dat u zich schuldig hoeft te voelen als u de huiduitslag af en toe wilt verbergen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door losjes vallende kleding te dragen. Veel mensen met chronische urticaria gebruiken make-up om zichtbare plekken te bedekken. Gebruik hiervoor make-up die goed past bij de kleur van uw huid.

Praat over uw gevoelens

Het kan helpen om ervaringen en frustraties met anderen te delen. Door met een netwerk van mensen (familieleden, vrienden en collega’s, maar ook lotgenoten in online communities) te praten over uw leven met urticaria kunt u uw zelfvertrouwen vergroten. Ook kan het steun bieden en kunnen anderen u wellicht voorzien van nuttige adviezen.

Positieve energie

Het zal u verbazen hoe anders uw omgeving op u reageert als u, ondanks de last die u heeft van urticaria, positief bent. Trek tijd uit om dingen te doen die u graag doet, en probeer zo vaak mogelijk te denken aan de aspecten in het leven waarvan u gelukkig wordt. Een positieve houding kan u ver brengen als het gaat om de controle over uw dagelijks leven.

Bovenstaande tips zijn hopelijk nuttig, maar het belangrijkste van alles is: als u veel klachten heeft, moet u naar uw huisarts gaan – hij of zij kan u helpen. Er zijn diverse behandelingen mogelijk, maar niet alle behandelingen worden door iedere arts voorgeschreven. Bespreek met uw behandelend arts wat voor u de best mogelijke behandeling is en blijf kritisch als de behandeling nog onvoldoende resultaat oplevert.

U bepaalt zelf wanneer u tevreden bent over de behandeling en uw klachten (voldoende) zijn verholpen. Laat u eventueel doorverwijzen naar een andere arts, zoals een dermatoloog of een allergoloog, die de gewenste behandeling wél voorschrijft. Meer informatie over de mogelijke behandelingen vindt u hier

>> BEHANDELINGEN