Vraag en antwoord

Is urticaria erfelijk?

Nee. Er is geen duidelijke erfelijke oorzaak van urticaria. Toch kan urticaria zich in bepaalde families vaker voordoen.

Is urticaria besmettelijk?

Nee, urticaria is niet besmettelijk. De reactie ontstaat in het immuunsysteem van de patiënt. Het is géén virus of bacterie die overdraagbaar is op andere mensen.

Welke medicijnen werken het beste?

Er is een richtlijn opgesteld voor urticaria om samen met uw behandeld arts tot een passende oplossing te komen. Er zijn vele combinaties van medicatie mogelijk. Wat bij de ene patiënt werkt kan bij de ander niets doen.

De specialisten werken volgens een trechtermodel om tot een passend behandelplan te komen. Het is moeilijk te zeggen hoe lang het duurt voordat de geschikte combinatie voor u als patiënt gevonden is. Behoud vertrouwen en blijf vragen stellen. Wees niet bang om mee te denken of zelfs in te grijpen, als u denkt dat uw medicatie niet geschikt is.

Kan ik met vakantie?

Ja, u kunt gewoon op vakantie als u zich daarbij goed voelt. Het is belangrijk uw locatie zorgvuldig te kiezen, afhankelijk van de vorm van urticaria die u heeft. Bij sommige mensen is een zonnige omgeving aan te raden en bij anderen juist niet. Stel uzelf niet onnodig bloot aan risico’s die u kunt vermijden. Belangrijk om mee te nemen op vakantie is een medicatie paspoort en een vertaling van uw aandoening. Afhankelijk van de ernst van uw aandoening kunt u vooraf al kijken voor medische voorzieningen in de buurt van uw vakantiebestemming.

Kan ik de pil (anticonceptie) gewoon slikken?

Anticonceptiemiddelen kunnen een wisseling in de hormoonhuishouding teweeg brengen. Dit kan verschillende bijwerkingen met zich meebrengen. Wees er bewust van dat medicatie voor urticaria interactie kan geven op anticonceptiemiddelen. Overleg met uw behandelend arts wat dit voor u betekent.

Wat betekent urticaria voor mijn zwangerschap?

Een zwangerschap verandert het lichaam (ook hormonaal). Voor vrouwen met urticaria kan een zwangerschap een behoorlijke aanslag hebben op het lichaam. De reserves die een patiënt heeft, zijn minimaal. Alle aandacht gaat naar de groei van de foetus. Het is raadzaam om met uw behandelend arts en gynaecoloog uw kinderwens te bespreken. Zij kunnen met u bekijken wat de mogelijkheden zijn en inzicht geven in het gebruik van uw medicatie tijdens de zwangerschap.

Wat als de behandeling geen effect heeft?

Gespecialiseerd artsen werken volgens een trechtermodel om tot een passend behandelplan te komen. Het is moeilijk te zeggen hoe lang het duurt voordat de geschikte behandeling voor u als patiënt gevonden is. Behoud vertrouwen en blijf vragen stellen. Laat je ook door anderen informeren en bespreek het met je omgeving. Wees niet bang om mee te denken met uw arts of zelfs in te grijpen, als u denkt dat uw medicatie niet geschikt is.