Urticaria is géén allergie

Anders dan bij andere aandoeningen met galbulten is er bij chronische urticaria vaak geen sprake van een prikkel van buiten en is het dus geen allergie. Omdat de oorzaak van chronische urticaria meestal onbekend is, is het vaak lastig er iets aan te kunnen doen. Soms komt ons lichaam in aanraking met onschadelijke dingen als stuifmeel of stof en reageert het immuunsysteem te heftig: er ontstaat een allergische reactie. Meestal is het geen probleem om met bijvoorbeeld stuifmeel in aanraking te komen, maar als u ooit last heeft gehad van hooikoorts dan weet u hoe vervelend dit kan zijn. Uw immuunsysteem verwart de stof in kwestie met een echte bedreiging en reageert onmiddellijk. De mestcellen worden geactiveerd en scheiden chemische stoffen af, die voor een jeukerige uitslag zorgen.

netelroos
Het verschil tussen een allergische reactie en chronische urticaria is echter dat er bij laatstgenoemde meestal geen sprake is van een externe prikkel, zoals stuifmeel dat is bij hooikoorts. Bij chronische urticaria is er zelden een directe oorzaak aan te wijzen. Enkel bij mensen met een vorm van urticaria waarbij het lichaam reageert op de eigen cellen hebben een beeld waardoor de ziekte wordt veroorzaakt.

Prikkels of geen prikkels

In tegenstelling tot mensen met bijvoorbeeld een hondenhaarallergie of hooikoorts, zien urticariapatiënten de problemen niet aankomen en kunnen ze dus geen voorzorgsmaatregelen nemen. Als er geen waarschuwingen zijn en er niets is dat u kunt vermijden, dan is het lastiger om de klachten met succes te verminderen. Veel patiënten maken zich structureel zorgen over een mogelijke volgende ‘uitbraak’. Dit kan het voor veel patiënten moeilijk maken hun gewone (sociale) leven te leiden.

Als er onlangs chronische urticaria bij u is vastgesteld, of als u niet weet wat de oorzaak is van de steeds terugkerende klachten, is het misschien een goed idee om een afspraak te maken met uw huisarts. Misschien ontdekt u niet wat de oorzaak is, maar u kunt wel verder onderzocht worden, goede adviezen krijgen en gebruikmaken van beschikbare behandelingen. En, het belangrijkste: dat u samen met uw arts kunt kijken hoe u uw leven met urticaria (op alle gebieden) zo goed mogelijk kunt leiden.

Als u denkt dat u chronische urticaria heeft, raden we u aan om de informatie op deze website goed te lezen en contact op te nemen met uw huisarts.