Op 1 oktober aanstaande wordt in het kader van Wereld Urticaria Dag via een campagne indringend aandacht gevraagd voor de huidziekte urticaria, ook wel netelroos genoemd. Urticaria is een ingrijpende en belastende huidziekte, die gepaard gaat met extreme jeuk, een rode gezwollen huid en pijnlijke galbulten.
De impact op het leven van patiënten is groot. ‘Urticaria kan je leven verpesten’, zo geven diverse patiënten aan.

De campagne die wordt gehouden in diverse grote steden en een aantal (academische) ziekenhuizen richt zich zowel op het publiek als patiënten. Internationaal wordt deze dag dit jaar voor de tweede keer gehouden. Het is de eerste keer dat we in Nederland landelijke aandacht vragen voor de gevolgen van en leven met urticaria.

Landelijke aandacht voor urticaria
Tijdens Wereld Urticaria Dag wil het recent opgerichte patiëntenplatform Nederland laten kennismaken met urticaria en de impact op de kwaliteit van leven van patiënten. Op deze dag wordt onder andere in Groningen, Rotterdam en Breda aandacht gevraagd voor de huidziekte door een campagneteam. Tegelijkertijd start een campagne via Instagram onder een speciale hashtag.

Ook diverse ziekenhuizen besteden deze dag extra aandacht aan urticaria met een speciale poli, voorlichtingsbijeenkomsten en lezingen. De deelnemende ziekenhuizen, die allemaal een eigen programma hebben gemaakt, openen hun deuren om belangstellenden te informeren over de symptomen van de ziekte, de behandelingen en over leven met urticaria. Deelnemende ziekenhuizen zijn onder andere het VUmc in Amsterdam, het UMC Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam.